Apple heeft laten weten op de hoogte te zijn van de problemen met de Apple Watch, in combinatie met getatoeëerde polsen. De inkt in sommige tatoeages kunnen inderdaad voor problemen zorgen voor de hartritmesensor van de Apple Watch.

Tatoeages zorgen voor problemen met Apple Watch

Apple heeft een support-pagina geopend met betrekking tot tatoeages en de Apple Watch. Daar staat het volgende te lezen.
Permanent or temporary changes to your skin, such as some tattoos, can also impact heart rate sensor performance. The ink, pattern, and saturation of some tattoos can block light from the sensor, making it difficult to get reliable readings.

Maar, zo laat Apple weten, het is bijvoorbeeld wel mogelijk via bluetooth een externe hartslagmeter te koppelen aan de Apple Watch, voor op de plekken waar je geen tatoeage hebt en ook je hartslag kunt meten.

Eerder kwam naar buiten dat enkele early adopters van de Apple Watch problemen ondervinden met hun slimme horloge, omdat ze een tatoeage hebben op hun pols. Op dat bericht, dat op Reddit te vinden is, werd gereageerd met de mededeling dat meerdere mensen datzelfde probleem ondervinden. De gebruikers zijn niet (altijd) in staat de Apple Watch te ontgrendelen wanneer ze hem op hun pols hebben, omdat het apparaat niet in staat is de pols te herkennen. En zonder pols, werkt de Apple Watch helaas niet.

De Apple Watch herkent je pols door middel van sensoren op de achterkant van het slimme horloge, die tegelijkertijd ook je hartslag in de gaten houden, met behulp van een techniek genaamd fotoplethysmografie. De sensoren gebruiken groen en infrarood licht, waardoor je bloedstroom geanalyseerd kan worden. Experts claimden eerder dit jaar al dat het zou kunnen dat de Apple Watch moeite heeft met herkennen van een donkere huid, maar Apple ontkende dat probleem en zou daar destijds al oplossingen voor hebben.