Dot is de eerste braille-smartwatch voor slechtzienden en blinden, met alle functies die je van een smartwatch verwacht.

Dot

Ook blinden willen met hun tijd meegaan, en het was dan ook een kwestie van tijd voordat er een braille-smartwatch uitgebracht zou worden. Nu is het dan eindelijk zover, met de Dot, een speciale smartwatch die veel wegheeft van de Fitbit. De "wijzerplaat" bestaat uit pinnetjes die omhoog kunnen komen op verstelbare snelheden, waardoor de (blinde) gebruiker met zijn/haar vingers de notificaties kan aflezen. Je stelt je nu waarschijnlijk in je hoofd een vrij simpel systeem voor, omdat braille nou eenmaal wat beperkter is qua mogelijkheden dan normale tekst op een schermpje. Het tegendeel is echter waar, want met de Dot kun je onder andere chatten, navigeren, de tijd aflezen, en zelfs e-boeken lezen.

Dat is mogelijk omdat de pinnetjes razendsnel omhoog kunnen komen of naar beneden kunnen vallen, waardoor de gebruiker op hoog tempo de woorden kan voelen. De Dot is vooral een uitkomst voor veel blinden omdat draagbare braile e-readers meestal ontzettend duur zijn, en je dus bijna altijd meer dan duizend euro kwijt bent. Met de Dot is dat absoluut niet het geval, want de speciale smartwatch gaat slechts $300 kosten, en heeft alsnog een accuduur van 10 uur. De eerste exemplaren kunnen nog dit jaar besteld worden. Een uitkomst voor blinden en slechtzienden dus, al kunnen waarschijnlijk slechts 10 procent van alle blinden braille lezen. Ook daarop hebben de makers van de Dot een antwoord: Dot heeft een ingebouwd systeem waarmee je braille kunt leren, zodat slechtzienden en blinden weer toegang krijgen tot alle informatie die ze nodig hebben. Volgend de CEO en bedenker van de Dot, Eric Ju Yoon Kim, kan de Dot voor hen echt een levenslijn zijn.