Het nieuwe draadloze oplaaddock van Apple kan alleen de Apple Watch opladen, en geen andere apparaten. Apple heeft de draadloze oplaadtechniek Qi zo aangepast dat het dock geen andere draadloos oplaadbare apparaten accepteert.

Open standaard

Qi is een open standaard, die door veel fabrikanten wordt gebruikt. Als de standaard goed wordt gebruikt, op de manier zoals die bedoeld is, kunnen Qi-opladers alle apparaten opladen die van dezelfde standaard zijn voorzien.

Ongunstige uitzondering

De Apple Watch en het nieuwe magnetische oplaaddock van dezelfde fabrikant zijn hierop een ongunstige uitzondering. Het Apple-dock kan geen apparaten van andere fabrikanten opladen, de Apple Watch kan alleen maar draadloos worden opgeladen door dit dock van eigen makelij. Niet echt de bedoeling van Qi, sputterende critici.

'Qi-software aangepast'

Vice-president John Perzow van de Wireless Power Consortium, dat de Qi-standaard heeft ontwikkeld, legt het uit. "De Apple Watch-oplader die nu op de markt is gebracht is wel gebaseerd op Qi, maar de firma besloot om het niet door ons te laten testen of het ook voor meer apparaten geschikt is. Ik denk dat Apple versie 1.1.2 van Qi gebruikt, maar de software is veranderd zodat alleen Apple's oplader met de Watch kan werken."

Wekker

Het magnetische dock kost 79 euro en kan op twee manieren worden gebruikt. De Apple Watch kan er plat op worden gelegd, maar ook 'staand', met het horlogebandje gesloten. Dan laadt de Apple Watch op terwijl het dienstdoet als een soort wekker op een nachtkastje.