Tijdens de IFA in Berlijn heeft fabrikant Motorola drie nieuwe smartwatches aangekondigd, met een hoop aanpassingsmogelijkheden. De nieuwe Moto 360-modellen verschijnen in twee groottes en drie modellen, voor mannen, vrouwen en mensen die sporten.

De nieuwe Moto 360, in verschillende varianten

De nieuwe Moto 360 is in feite verkrijgbaar in drie verschillende varianten. Eentje voor mannen (in twee formaten), eentje voor vrouwen en eentje voor het sporten. Je hebt voor alle modellen volop keuze uit allerlei aanpassingsmogelijkheden, qua banden, kleuren, randen en verschillende formaten. De versies voor mannen en vrouwen zouden over enkele weken op de markt moeten uitkomen voor een prijs van om en nabij de 300 euro. Het Sport-model moet later dit jaar verschijnen, daarvan is er nog geen prijs bekendgemaakt.

Moto-360-2

Het model voor mannen is beschikbaar in de formaten 46 en 42 millimeter, terwijl de vrouwenvariant enkel in 42 mm verkrijgbaar is. De slimme horloges krijgen nu ook verbeterde strap mounts, waarmee je sneller van bandje kunt wisselen. Andere opvallende verschillen zijn natuurlijk de plaatsing van de kroonknop (op twee uur in plaats van drie uur) en de smalle randen om het horloge. Helaas hebben alle versies nog wel het platte band-design, aangezien Motorola verder niets heeft veranderd aan het circulaire display.

Uit onderzoek (mogelijk van Motorola zelf) blijkt dat de consument dat geen probleem vindt, het platte band-design, dus het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Wel zit in dat zwarte balkje een sensor waarmee de backlight automatisch geregeld wordt, een feature die menig smartwatch nog mist; Motorla lijkt dus wel goed gebruik te maken van de verder dode zone. Het schermpje zelf is LCD en geen OLED en hoewel het wel degelijk een verbetering is ten opzichte van de vorige versies, blijft het toch achter op de concurrentie.

Motorola Moto 360 - 2015: de specs

Qua hardware heeft de Moto 360 een flinke upgrade gekregen. Zo vinden we er nu een Snapdragon 400 in terug, die ervoor moet zorgen dat de prestaties omhoog gaan en het batterijverbruik omlaag. De 46 mm-versie gaat volgens Motorola twee dagen mee, terwijl de 42 mm-variant anderhalve dag mee zou moeten gaan. Wanneer je dat naast het originele model legt, dan is dat een verdubbeling. Het opladen gebeurt middels een draadloos station, die je bij aanschaf bij het slimme horloge krijgt - welke versie je ook koopt.

Moto-360-2-1

Naast de Snapdragon 400, die geklokt is op 1,2GHz, is er ook 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan intern geheugen aanwezig. Het 42 mm-model heeft een scherm van 1,37 inch en een resolutie van 360 bij 325 pixels. Het grote model krijgt een scherm van 1,56 inch, met dezelfde resolutie als op het kleinere model. Als het goed is zou het op zulke kleine schermen niet echt moeten uitmaken dat de resolutie hetzelfde is, maar zoiets weten we natuurlijk pas zeker wanneer we beide modellen uitgebreid hebben kunnen testen.

Wanneer je één van de nieuwe Moto 360-modellen koopt, dan kun je er op rekenen dat je de laatste versie van Android Wear krijgt. Dat betekent dat je de smartwatch kunt koppelen aan zowel Android als iOS, net zoals bijvoorbeeld de Huawei Watch. Met de nieuwe Moto 360 krijg je ook toegang tot zogenaamde Live Dials, die je kunt vergelijken met widgets. Je kunt er zelf namelijk een app achter plaatsen waar je snel toegang tot wil hebben. Het is helaas nog niet bekend wanneer de Moto 360 (2015) in Nederland verschijnt.