Het afgelopen jaar was een mooi jaar voor fans van wearables. De Samsung Gear S2, Huawei Watch en de LG Watch Urbane waren enkele mooie smartwatches die het licht zagen. Maar er gebeurde nog veel meer, en wat gaat er in 2016 gebeuren op dit gebied? Wearablesmagazine geeft het antwoord in twee blogs.


2015

Het jaar begon terwijl de wereld nog natrilde van de schok die de presentatie van de Apple Watch in het najaar had veroorzaakt. Vooral in de Benelux werd reikhalzend uitgekeken naar dit product, want het was hier nog niet te krijgen. Pas in juli ging het gewilde polssieraad in Nederland in de verkoop. De Belgen moesten nog langer wachten: in oktober was de Apple Watch bij onze zuiderburen te krijgen. Meer dan een jaar na de introductie.


Huawei Watch

Maar er werden meer mooie smartwatches geïntroduceerd. Op het Mobile World Congress in februari liet Huawei de Huawei Watch zien. Een rond vormgegeven klokje in een stalen behuizing. Android Wear was het besturingssysteem.

Huawei-Watch-review-9


Samsung Gear S2

Dat gold niet voor de Samsung Gear S2, die tijdens de IFA in september werd gepresenteerd. Deze smartwatch loopt op Tizen. Dit besturingssysteem is door Samsung op de Gear S2 op een mooie manier aangepast. Zo is de ‘duikring’  rondom het scherm een besturingselement geworden. Draai eraan en je bedient de vele schermfuncties ermee. Een mooie uitvinding. Het ziet ernaar uit dat Samsung na een aantal mislukkingen eindelijk het goede antwoord heeft gevonden op de markt voor wearables.

Samsung Gear S2-2


Tag Heuer

Ook de traditionele horlogefabrikanten begonnen zich te roeren op smartwatchgebied. Uitgedaagd als zij waren door de gouden Apple Watch, moesten zij een horloge met slimme functies zien te combineren met de stijl en het design van hun eigen merk. Tag Heuer deed een dappere poging, door voor 1500 euro een smartwatch met beperkte slimme functies aan te kondigen. Ook Swatch heeft iets ontwikkeld, maar eigenlijk valt dat horloge niet onder de categorie smartwatch. Het apparaatje heeft namelijk een analoge wijzerplaat en maar één elektronische functie: betalen via de ingebouwde NFC-chip.

Tag-Heuer-Carrera


LG Watch Urbane

LG deed een duit in het zakje door een stalen opvolger van de G Watch R uit te brengen. Deze LG Watch Urbane kende verder precies dezelfde hardwarespecificaties. De LG Watch Urbane kreeg in het najaar nog een opvolger in de gedaante van een LTE-versie. Die werd echter ijlings weer teruggehaald uit de winkels, omdat het horloge niet zou deugen. Die LTE-versie van de Urbane zal nu waarschijnlijk in 2016 uitkomen.

LG-Watch-Urbane-review-software


Pebble

Smartwatchpionier Pebble liet ook van zich horen. Er werden dit jaar maar liefst drie nieuwe smartwatches aangekondigd: Pebble Time, Pebble Time Steel en Pebble Time Round. Kleurenschermen deden hun intrede bij Pebble, en met de laatste smartwatch, de Pebble Time Round, ook een ronde variant.

Pebble Time


Moto 360

Motorola kwam met de tweede generatie van zijn Moto 360. Maar wie had gehoopt dat het ‘lekke band effect’ onderaan het scherm hiermee verleden tijd was, kwam bedrogen uit. Die lelijke zwarte band onderaan het scherm is gebleven.

Moto 360 2015-3


Google Glass

In 2015 werd weinig meer gehoord van de Google Glass. De slimme bril zou dan weer wel, dan weer niet een opvolger krijgen. Geruchten dat het laatste het geval is, steken de laatste tijd weer de kop op. Dus wie weet.

google-glass-groot-2


Fitbit

Op de markt voor fitnesstrackers viel Fitbit op met de Fitbit Charge HR en de Fitbit Surge. De gezondheidsbandjes werden in korte tijd zeer populair. De Fitbitbandjes zijn zelfs de enige wearables waarvan er meer worden verkocht dan van de Apple Watch. Van die laatste gingen er dit jaar vier miljoen over de toonbank, van de Fitbit-bandjes 4,7 miljoen.

fitbit-charge-hr-groot


Jawbone

Door het succes van Fitbit kreeg concurrent Jawbone het moeilijk. Aan het eind van het jaar kromp dit bedrijf in, met een massa-ontslag.


Nieuwe ontwikkelingen

Behalve fitnesstrackers en smartwatches wordt inmiddels naar veel meer terreinen gekeken waar de wearable technologie potentie heeft. Sensors in kleding bijvoorbeeld, die een verbonden smartphone op de hoogte brengen van gezondheidsprestaties, maar ook van vuile lucht. Of zelfs wearables die operatief onder de huid worden aangebracht. Ook zijn er inmiddels smartringen op de markt en wordt de geruchtenmachine rond de Google Glass 2 steeds luidruchtiger.

Wat wij in 2016 verwachten op de wearable markt, kunnen jullie snel lezen in ons volgende blog.