De slimme fitnessarmbandjes van Fitbit zijn de populairste wearables die er zijn. Op de voet gevolgd door de Apple Watch, die de markt voor fitnessarmbandjes niet aantast, maar een nieuwe groep wearable-dragers aan zich weet te binden. De markt voor wearables blijft groeien.

Apple Watch laat totale wearables-markt groeien

Dat meldt marktanalist IDC. De lancering van de Apple Watch, en interessante concurrenten zoals de smartwatch van Tag Heuer, hebben dit jaar laten zien dat het menens wordt met de markt voor wearable technologie. De verkoopcijfers weerspiegelen dat. De verkoop van wearable technologie is de afgelopen drie maanden met tweehonderd procent omhoog geschoten ten opzichte van dezelfde drie maanden in 2014.

21 miljoen wearables in drie maanden tijd verkocht

In de afgelopen drie maanden zijn wereldwijd 21 miljoen wearables zoals fitnessarmbandjes en smartwatches verkocht. Dat soort cijfers geven aan dat er geen sprake meer is van een niche, maar van een serieuze markt voor deze kleine apparaatjes. Fitnesstrackers zoals Fitbit en Garmin lopen altijd beter dan smartwatches, maar de markt voor smartwatches is aan het inhalen. De reden daarvoor is de Apple Watch, die sinds zijn lancering enkele maanden geleden 18,6 procent van de markt voor wearables wist te veroveren. Niet ten koste van de fitnessarmbandjes, want dat is een andere markt.

Fitbit marktleider

Met bijna vier miljoen verkochte Apple Watches in de afgelopen drie maanden komt deze smartwatch aardig in de buurt van Fitbit, dat 4,7 fitnesstrackers over de toonbank zag gaan. Ook dit is een enorme groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Toen werden er nog 2,3 miljoen armbandjes verkocht.

Xiaomi, XTC

In de top vier komen we verder Xiaomi en XTC tegen, en XTC heeft Samsung van de vierde plek verstoten. XTC heeft een watchphone gelanceerd voor kinderen, en daar in China 700.000 exemplaren van verkocht.

Smartwatch viermaal zo duur als fitnesstracker

De gemiddelde smartwatch kost zo'n 400 dollar. De gemiddelde prijs voor een fitnesstracker is 94 euro. IDC ziet nog veel ruimte voor andere fabrikanten van dit soort wearables. In 2019, zo voorspelt IDC, worden er in dat hele jaar 126 miljoen wearables verkocht, en de apparaatjes krijgen steeds meer functies en worden handiger in het gebruik. Ook voorziet IDC de lancering van nieuwe modellen die meer kunnen dan de smartwatches en fitnesstrackers van nu.