Fossil heeft vanochtend in Amsterdam de Fossil Q Marshal officieel gepresenteerd. Deze Android Wear-smartwatch is reeds bij een aantal winkels in Nederland te koop voor prijzen vanaf 299 euro.


Android Wear

De Fossil Q loopt op Android Wear, het besturingssysteem van Google. Er kunnen apps op worden gezet en het horloge houdt het aantal gezette stappen per dag bij. De smartwatch is technologisch niet echt een voorloper, maar hij ziet er wel goed uit. Dat is dan ook waar het bij horlogemerk Fossil in eerste instantie om draait. De technologie is aanwezig, maar het gaat eigenlijk voornamelijk om de ‘looks’ van het horloge. Daarom was behalve de pers van technologische uitgaven ook de modepers uitgenodigd voor de presentatie.


Veel horlogebandjes en -kasten

De Fossil Q is in veel uitvoeringen en veel combinaties te krijgen. Horlogekasten zijn er in goud- en koperkleuren, zilver, staal, en zwart. Fossil biedt zelf bovendien een enorm aantal horlogebandjes aan van staal, leer, rubber en kunststof. In alle mogelijke kleuren valt een bandje te krijgen. Die bandjes zijn met een handig kliksysteem in een wip aan het horloge vast te maken, zodat een modegevoelig persoon elke dag met een passend horloge de deur uit kan, dat bijvoorbeeld dezelfde kleuren heeft als de kleding.fossil-q-b


Flat tire

Technologisch is het horloge geen groot wonder. De horlogekast is weliswaar modieus uitgevoerd, maar nogal dik. Het scherm is niet volledig rond; het heeft dezelfde ‘lekke band’ onderaan het scherm die we kennen van de Motorola Moto 360. Het is niet geheel duidelijk of Fossil dezelfde technologie gebruikt als Motorola, maar uiterlijk heeft het hetzelfde gevolg: een zwart randje onderaan het scherm, dat de cirkel onderbreekt. Als wordt gekozen voor een analoge wijzerplaat op het scherm, zal de zes dus ontbreken.


Draadloos laden

Opladen, wat dagelijks moet, gebeurt met een draadloos ladertje dat magnetisch aan de onderzijde van het horloge wordt bevestigd. Het horloge heeft op die plek overigens geen hartslagsensor, zoals veel concurrenten.

fossil-android-wear


Prijs

Fossil Q is qua prijs - pakweg 325 euro - vergelijkbaar met de LG Watch Urbane en de Huawei Watch, eveneens Android Wear-horloges. Dat voor dit besturingssysteem is gekozen, is niet zo verrassend. Maar het is wel leuk voor Google, dat de laatste tijd steeds meer fabrikanten overboord zag springen en naar een ander besturingssysteem zag overstappen. Met Samsung als bekendste voorbeeld; diens smartwatches draaien alleen nog maar op Tizen. Nu komt Fossil er dus weer bij, waardoor Android Wear weer wat belangrijker wordt.

Wearables Magazine zal binnenkort een hands-on en later nog een review over de Fossil Q publiceren.