De game-ontwikkelaar Starbreeze Studios werkt aan een eigen virtual reality headset, genaamd de StarVR, met een een 5K-scherm aan boord.  Starbreeze Studios is verantwoordelijk voor games als Chronicles of Riddick, Syndicate en The Darkness.

Starbreeze Studios maakt eigen 5K virtual reality headset

De naam Starbreeze Studios zegt je misschien vrij weinig wanneer je geen gamer bent. Het is een game-ontwikkelaar met een aantal toffe games op z'n naam, waaronder The Darkness, Chronicles of Riddick en Syndicate. Persoonlijk ben ik wel een gamer en schrijf ik ook al jaren over de gamesindustrie - over de binnenlandse, maar ook de buitenlandse - maar ook ik wist niet dat deze studio zo veel geld in het laatje heeft om een eigen virtual reality headset te kunnen maken. En dan nog wel eentje met een 5K-scherm.

De StarVR heeft een scherm met een kijkhoek van maar liefst 210 graden, waardoor je altijd en overal het scherm zult zien. Ter vergelijking: dit staat gelijk aan 75 procent van onze eigen kijkhoeken, zonder vr-bril op. Ook heeft de Oculus Rift 'maar' een kijkhoek van honderd graden, wat aanzienlijk minder is. We noemden het al even: StarVR wordt een 5K-headset, maar dat is niet helemaal waar. In de bril zitten namelijk twee 5,5 inch-schermen van 2560 bij 1440 pixels, waardoor je dus - bij elkaar opgeteld - ongeveer 5K te zien krijgt.

Verder beschikt de StarVR over positionele tracking en een verticale kijkhoek van 130 graden. Ook ondersteunt de bril Steam OpenVR Framework, wat ongetwijfeld een slimme keuze wordt. Valve, de beheerder en maker van het digitale gameplatform Steam, zal ook hier de leiding nemen als het om software gaat. Op moment van schrijven is er ook nog een hoop niet bekend: wat gaat het apparaat kosten; wanneer komt hij uit; kunnen we hem in Nederland verwachten? We hopen het allemaal op een later moment te horen te krijgen.