Tijdens Google I/O, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, laat Google niet alleen nieuwe software zien. De internetgigant toont ook projecten waar het mee bezig is, projecten die vaak nog in de kinderschoenen staan. Eén van deze projecten is Project Soli, bewegingsbesturing voor wearables.

Besturing middels bewegingen kennen we voornamelijk van game consoles maar voor wearables is er nog maar weinig wat er in de buurt komt. Google's Project Soli is een eerste stap in die richting. Het project is in het leven geroepen om de bediening van bijvoorbeeld een smartwatch te vereenvoudigen. De navigatiemogelijkheden op een klein schermpje laten immers te wensen over.

Project Soli maakt gebruik van radartechnologie om je wearable te besturen middels hand- en vingerbewegingen. Dankzij deze technologie, gedemonstreerd in bovenstaande video, kun je onder meer swipen, tappen en scrollen. Zo is het mogelijk aan een virtuele knop te draaien of een alarm in te stellen. De radar-chip is volgens Google klein genoeg om in wearables verwerkt te worden en later dit jaar wordt er een developer kit voor ontwikkelaars uitgebracht waardoor zij met de mogelijkheden van de techniek aan de slag kunnen. Het is echter niet duidelijk of Project Soli ooit een echte feature van wearables zal worden.