Samsung had gisteren maar liefst twee persconferenties in petto voor de aanwezige wereldpers in Berlijn. 's Morgens was het vooral voor de consumentenelektronica voor binnen het huis en het Mobile World Tour event 's avonds was, zoals de naam al verklapt, voor het wat draagbare werk.

Samsung Gear S2

En draagbaar is het product dat in de spotlight stond zonder meer, de opvolger van Samsung's Gear-horloge is namelijk een feit. Met de Samsung Gear S2 gaat Samsung (gelukkig) voor een wat traditioneler horloge-design maar is er ook nog genoeg ruimte voor techniek en innovatie.

Samsung Gear S2-2

Ik heb gisteren na het event wat tijd kunnen doorbrengen met het horloge om mijn pols en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van het product. Opvallend genoeg vind ik dit een product dat er in het echt (IRL) gewoon beter uitziet dan op de foto's, vooral als we het over het wat goedkopere model met rubberen bandje hebben.

Natuurlijk is het nog te vroeg om al heel veel over Samsung's horloge te zeggen maar de eerste indrukken zijn positief. Met een eigen besturingssysteem (Tizen) is er echter wel een hoop te leren en merkte ik dat ik allerlei Android Wear zaken aan het proberen was op de klok, tevergeefs natuurlijk. Ondanks het een eigen OS is van Samsung werkt het horloge wel samen met andere Android-telefoons, goed om te weten. De interface past goed op het ronde display en via een ingenieuze ring rondom de klok kan je de boel makkelijk en snel benieden. Dit is zonder meer de meest indrukwekkende feature van de nieuwe Gear S2, en ik hoop dat we dit gekopieerd gaan zien worden door andere fabrikanten. Natuurlijk is er ook gewoon nog ruimte voor een touchscreen en kan je ook met je vinger de nodige interacties uitvoeren met op de klok.

Samsung heeft ook nu weer een gezonde focus op gezondheid en dus is ook deze Gear S2 voorzien van een hartslagmeter; in mijn snelle test werkte deze goed en snel.

Samsung Gear S2-3

Verder is een smartwatch natuurlijk vooral belangrijk voor het ontvangen van notificaties en die zien er allemaal netjes verzorgd uit. Samsung gaat proberen zoveel mogelijk samenwerkingsverbanden te sluiten zodat de draadloze techniek in het horloge in zaken als betalingen en het ontsluiten van poortjes op vliegvelden en deuren op hotelkamers kan voorzien.

Samsung Gear S2

De tijd kijken op het horloge kan overigens, en Samsung heeft een paar knap ogende wijzerplaten beschikbaar voor de Gear S2. Helaas is het product wel relatief duur. 350 euro voor de versie met rubberen band en 399 euro voor de versie met leren band en wat klassiekere looks.