Koreaanse wetenschappers hebben een wearable ontwikkeld van grafeen, die om enkele katoenen of polyester vezels van een kledingstuk kan worden gewikkeld. In het borstzakje bemonstert deze wearable voortdurend de luchtkwaliteit. Als het foute boel is, gaat er een ledlampje branden in de borstzak.

Stikstofdioxide

De betreffende wearable is met name in staat om stikstofdioxide op te snuiven. Dat is een gevaarlijk gas, dat in te grote hoeveelheden schadelijk is voor mensen. Het spul komt in de lucht door uitlaatgassen en kan bronchitis en een verslechterde longfunctie veroorzaken.

Ingenaaide sensor

De overheid bemonstert al her en der de stikstofdioxide in de lucht, zoals rondom de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden. Maar dergelijke sensors zijn niet erg draagbaar; ze staan op een paal. De wearable die nu is ontwikkeld, waarschuwt de drager van het kledingstuk waar het in is genaaid voor een slechte luchtkwaliteit.

E-textiel

Dergelijk e-textiel, zoals deze categorie wearables wordt genoemd, is gemaakt van een dun laagje grafeen dat elektrisch geladen is. Als er meer stikstofdioxide in de lucht is, wordt de elektrische lading groter en gaat op een gegeven moment, bij een kritisch niveau, het ledlampje branden. Dan weet de eigenaar dat hij weg moet wezen. Deze wearable kan in alle soorten kleding worden geweven. Of het op de markt wordt gebracht in deze vorm is nog onzeker.