Hij was in de jaren negentig ontzettend populair: de Tamagotchi. Dat is een digitaal huisdiertje dat z'n weg vond naar miljoenen kinderen over heel de wereld, die krampachtig probeerden te voorkomen dat het apparaatje niet op de grond viel.

Tamagotchi-app voor Apple Watch

Misschien heb je hem in de jaren negentig (of iets later) zelf gehad: de Tamagotchi. Een digitaal huisdiertje dat de harten van miljoenen kinderen wist te veroveren met z'n simpele minispelletjes opdrachten die oppervlakkig te maken hadden met het verzorgen van een beestje. Het had honger, dus je moest hem voeren. Het poepte, dus je moest dat opruimen. Maar hij groeide ook op, dus je had een band met hem. En als je hem liet vallen, dan was de kans groot dat-ie dood was, en dan was je oprecht verdrietig. Want je was je vriend kwijt.

Die emotionele achtbaan keert nu terug in de vorm van een Apple Watch-applicatie, onder dezelfde noemer: Tamagotchi. Hoewel de Tamagotchi z'n weg gevonden heeft naar de meest moderne hardware, is de gameplay nog altijd onveranderd gebleven. Ook nu moet je hem weer voeren, opvoeden en zien groeien. Hij kan zelfs (soort van) evolueren, maar onduidelijk was vaak waarin. Maar dat maakte niet uit, want je hield van die pixels die over het scherm bewogen. Zo lang hij maar gelukkig is, maakt het niet uit hoe-ie eruit ziet, toch?

Helaas is het wel zo dat je niet de complete ervaring krijgt die je kent uit de jaren negentig. Zo kent de Apple Watch-versie geen animaties wanneer je hem voedt, met hem speelt of disciplineert en is het dus moeilijker om z'n metertjes vol te krijgen, aangezien je geen feedback krijgt. Gelukkig kun je voor die dingen wel je smartphone gebruiken. Mocht je trouwens geen genoeg krijgen van notificaties op je Apple Watch, download dan de app via de onderstaande downloadlink: om de zoveel tijd krijg je dan een bericht dat je je Tamagotchi aandacht moet geven.