Microsoft heeft tijdens de Build 2015-presentatie het Windows Holographic Platform aangekondigd, speciaal voor de HoloLens van het bedrijf. Via dat platform kunnen ontwikkelaars Windows 10-apps bouwen voor de wearable.

Windows Holographic Platform: Windows 10-apps voor HoloLens

Tijdens de Build 2015-presentatie, waar Microsoft in drie uur tijd alles over de toekomst van Windows en ontwikkelaarsopties heeft tentoongesteld, presenteerde het bedrijf ook het Windows Holographic Platform. Dat is een middel om de universele Windows 10-apps bruikbaar te maken voor de Microsoft HoloLens: een wearable in de vorm van een augmented reality-bril. Op het podium liet Microsoft de onderstaande video zien. Je kunt apps het stemcommando 'follow me' geven, waarna ze je overal door de kamer zullen volgen.

De apps voor dit platform kunnen een beetje lijken op die van het universele Windows, maar daar ook aan voorbij gaan. De demo toonde een foto-applicatie, de browser, een Skype-sessie, het holografische startmenu en zelfs een hond op de grond. Bovendien liet Microsoft weten dat er ook allerlei zakelijke toepassingen beschikbaar zijn, die in feite holografische objecten bovenop bestaande objecten plaatsen. We zeggen 'holografisch', terwijl we in feite niet te maken hebben met hologrammen - maar voorlopig komen we niet dichterbij.

Maar dat maakt het apparaat natuurlijk niet minder tof. Het ding ziet er futuristisch uit, maar is in de echte wereld wel een beetje onpraktisch. In tegenstelling tot VR, virtual reality, combineert het de echte en digitale wereld tot één beeld, die dus alleen kan worden waargenomen door de mensen met een AR-bril op. En om nou heel de dag met zo’n ding op je hoofd rond te lopen, lijkt ook niet echt fijn. Het succes van de Microsoft HoloLens hangt ook volledig af van de applicaties die ervoor moeten verschijnen. Bijvoorbeeld toffe games.