De NASA werkt momenteel aan een speciaal soort glas waarmee astronauten in de ruimte aanwijzingen op kunnen volgen, via hun helm. De technologie wordt vergeleken met die van Google Glass.

Google Glass-achtige helm van NASA

NASA werkt momenteel samen met het bedrijf Oosterhout Design Group, dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van augmented reality-brillen. Het plan is om een systeem te bouwen waarin astronauten toegang krijgen tot schatten aan informatie, bijvoorbeeld over het uitvoeren van experimenten in de ruimte. Het idee is dat de informatie op het glas van de helm geprojecteerd wordt, zodat die astronauten hun beide handen kunnen gebruiken voor wat ze ook aan het doen zijn en zich daar compleet op kunnen focussen.

Een dergelijk systeem doet natuurlijk denken aan zoiets als Google Glass. Google Glass is een speciale bril die kan communiceren met bijvoorbeeld je smartphone. Aan de rechterkant van het apparaat vind je een kleine project, die informatie projecteert op het kleine scherm voor je ogen. Die vind je in de rechter bovenhoek. Omdat Google Glass gekoppeld moet worden aan je smartphone, heb je er maar weinig aan als losstaand product. Wel kun je het gebruiken als een soort verlengstuk van je telefoon en bijvoorbeeld meldingen lezen en foto's maken.

De reden dat NASA een dergelijke helm aan het ontwikkelen is, is niet alleen omdat de astronauten straks beide handen voor de taak kunnen gebruiken. Het is ook de bedoeling dat die mensen straks sneller specifieke informatie kunnen vinden, zonder dat ze daarvoor een map hoeven te hebben, met van die grote, metalen, ringbanden, en door de vele doorzichtige mapjes moeten bladeren voordat ze die informatie gevonden hebben. Onduidelijk is of die helm ook met de stem te bedienen is - het lijkt ons in elk geval beter van wel.