Een nieuwe techniek verbetert de accuduur van wearables enorm, dankzij een nieuwe manier van data ontvangen.

Verbeterde accuduur

Miljoenen sportievelingen gebruiken elke dag een activity-tracker, die bijvoorbeeld hun aantal stappen telt. Onder andere de Fitit en de JawBone kunnen ons veel vertellen over ons eigen lichaam terwijl we aan het sporten zijn, wat tot interessante inzichten kan leiden. Binnenkort worden fitness-trackers echter nog beter, dankzij een nieuw soort draadloze technologie, ontwikkeld door onderzoekers van NASA en de universiteit van Californië.

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe draadloze chip die draadloze signalen reflecteert. De wearables van nu gebruiken transmitters en receivers om data te downloaden en uploaden, wat veel meer energie kost en veel langer duurt. De nieuwe techniek spaart de accu van je wearable doordat de wearable dan niet meer zelf een Wi-Fi-signaal hoeft te genereren, wat volgens het persbericht van de onderzoekers de accuduur van wearables flink kan opschroeven. Het proces kost ook minder tijd dan de conventionele methodes die de wearables en smartwatches van nu gebruiken; het ontvangen van data gaat dankzij de nieuwe techniek drie keer zo snel.

Een groot verschil

Maar wat voor verschil maakt de nieuwe techniek nou eigenlijk? Het onderzoek laat een enorm verschil zien: als je 2.5 meter van je router afstaat, consumeert de nieuwe technologie 1,000 keer zo weinig energie als de huidige methode. Je kunt bijvoorbeeld in enkele seconden een video versturen zonder dat je wearable energie kwijtraakt, omdat de router de last draagt in plaats van het ontvangende apparaat. Je zou dus kunnen stellen dat er nog steeds evenveel energie verbruikt wordt, maar dat de last simpel overgedragen wordt naar je router. Toch is dat in veel gevallen een ideale oplossing, gezien routers gewoon in een stopcontact zitten, en je wearable een beperkte accuduur heeft. De onderzoekers hebben een patent aangevraagd voor de nieuwe technologie, en willen het zo snel mogelijk commercialiseren.