Een nieuw opgedoken patent van fabrikant Nvidia laat mogelijke plannen voor een high-end virtual reality headset zien van het bedrijf. In de headset zou zowel een sterke gpu als cpu zitten; de processor zou een verbeterde versie van de Tegra X1-chip zijn.

Werkt Nvidia aan een eigen virtual reality-headset?

Er is een nieuw patent opgedoken van fabrikant Nvidia, bekend van grafische kaarten, de gaming tablet Nvidia Shield Tablet en de aankomende spelcomputer Nvidia Shield, met Android TV aan boord. Datzelfde bedrijf zou mogelijk kunnen werken aan een virtual reality-headset, de volgend stap na een tablet en game console, als je het ons vraagt. Uit dat patent is op te maken dat de Nvidia Shield VR, zoals het apparaat zou heten, een eigen cpu en gpu aan boord zou krijgen. De processor zou zelfs een verbeterde Tegra X1-chip zijn.

nvidia-virtual-reality-patent

Omdat Nvidia het zou moeten opnemen tegen Oculus Rift en andere concurrenten, zou de headset ook toegang kunnen krijgen tot de Nvidia Grid-gamestreamingdienst. Ondanks het feit dat de vr-bril high-end specs zou krijgen, schijnt-ie toch redelijk compact te worden (compacter dan de Rift) en drie camera's aan boord krijgen. Die camera's zouden niet alleen je omgeving kunnen registeren, maar ook je bewegingen, bijvoorbeeld van je handen en vingers. Zodoende zou je mogelijk je handen kunnen gebruiken in de virtuele wereld.

Of dit betekent dat we geen controllers bij de headset krijgen, is echter nog niet bekend, natuurlijk. Mogelijk krijgen we controllers zoals die van de Oculus Rift, maar het kan net zo goed zijn dat Nvidia zelf hardware ontwikkeld. In theorie zou je zelfs door die camera's een plastic geweer of banaan kunnen gebruiken als interactief hulpmiddel in de game-omgeving. Ook is er een wireless adapter aanwezig, die meerdere rollen zou kunnen vertolken, waaronder (online?) multiplayer. Nvidia heeft nog niets over de headset naar buiten gebracht.