Het bedrijf Dermal Abyss werkt aan een tatoeage, of smart tattoo, die het bloedsuikergehalte kan weergeven door van kleur te veranderen. De tattoo's zijn al succesvol uitgetest op stukjes varkenshuid.

Diabetici

Dat is een uitkomst voor diabetici, die nu meerdere malen per dag hun vinger pijnlijk moeten prikken om aan de hand van een druppel bloed het bloedsuikergehalte vast te stellen. Met een tattoo van Dermal Abyss is dat nooit meer nodig. De inkt is vervangen door hetzelfde verkleurende materiaal dat op medische strips wordt gebruikt. Deze biosensors kunnen aan de hand van urine, bloed of zweet aangeven welke stoffen in welke mate worden aangetroffen. Door het verkleurende materiaal van zo'n strip min of meer in een tatoeage te verwerken, verschijnt die informatie steeds 'live' in de tattoo.

Sodium

Op deze manier is behalve het glucosegehalte ook meer informatie uit het lichaam te halen, zoals het sodiumgehalte en het pH-gehalte van de huid. De smart tattoo is door Dermal Abyss ontwikkeld samen met ontwikkelaars van de Amerikaanse technische universiteit MIT en de Harvard Medical School.

Inkt

Bij dit alles is het voor de drager van de tattoo aardig om te weten dat de tatoeage zich niet anders gedraagt dan elke andere tattoo. De met biosensors gevulde 'inkt' blijft keurig op zijn plek, en kan worden aangebracht in elk patroon dat maar wordt gewenst. Door er af en toe naar te kijken, kan aan de hand van de kleur worden vastgesteld hoe het staat met het glucosegehalte en andere zaken.

Preventie

De tattoo kan ook min of meer preventief aangebracht worden, om mogelijke medische problemen te voorkomen. De tattoo laat immers eerder zien dat er iets aan de hand is, en wat wat er aan de hand is, dan de drager het zelf voelt.

Atleten

Wat het vaststellen van het sodiumgehalte betreft, lijkt dit erg handig te zijn voor fanatieke sporters. Onder een UV-lamp kan het sodiumgehalte dat de tattoo weergeeft, worden bekeken. En zo kan worden bezien of de atleet risico loopt om uitgedroogd te raken of niet.

In een filmpje dat we hieronder overnemen, wordt de slimme tatoeage geshowd.