Sony lanceert een nieuwe smartwatch, genaamd Wrena Wrist, middels een crowdfunding-campagne. Het nieuwe horloge heeft geen touchscreen, en is voorlopig alleen in Japan verkrijgbaar.

Wena Wrist

Deze week gaan er tijdens de IFA in Berlijn een hoop nieuwe smartwatches aangekondigd worden, waaronder de Samsung Gear S2. Ze zijn vrijwel allemaal rond of vierkant, en ze hebben allemaal een touchscreen. Sony gooit het over een andere boeg met de Wena Wrist. De Wena Wrist heeft namelijk gewoon een analoog klokwerkje, in plaats van een scherm, en toch is het een smartwatch. Sony´s nieuwe wearable heeft namelijk een ingebouwde NFC-chip waarmee je gewoon betalingen kunt doen. Ook kan de Wena Wrist je op de hoogte stellen van notificaties, middels trillingen en LED. Verder kunnen de sportievelingen onder ons gerust adem halen: de Wena Wrist is ook een activity-tracker, dus je kunt de smartwatch ook gebruiken voor je hardloop-sessies of fitness-bezoekjes. De data die daaruit voortkomt kun je echter wel alleen op je telefoon bekijken, omdat de Wena Wrist dus geen scherm heeft.

Het gebrek aan een touchscreen is niet het enige dat Sony's nieuwe smartwatch speciaal maakt. De Wena Wrist wordt namelijk gelanceerd middels crowdfunding. Dat betekent dus dat de consument voor een bepaald bedrag (de aankoopprijs van de wearable) de crowdfunding-campagne ondersteunt, en als een bepaald doel behaald wordt, dan wordt de Wena Wrist pas echt geproduceerd. Sony doet dit in Japan middels hun eigen crowdfunding-platform genaamd First Flight. Het waterdichte horloge is verkrijgbaar in twee varianten: één heeft twee wijzers, en de ander heeft ook aparte wijzerplaatjes voor uren, minuten en seconden. Het goedkoopste model kost $287, en voor het duurste model ben je $576 kwijt. Volgens de crowdfunding-pagina zal het horloge in maart of april 2016 gelanceerd worden, mits natuurlijk genoeg mensen het horloge willen kopen. Helaas komt de Wena Wrist voorlopig nog niet naar het Westen, en geld de campagne voorlopig alleen voor Japan. Als de Wena Wrist een succes wordt is de kans echter groot dat het horloge ook naar het Westen komt.