Het atletennetwerk Strava heeft een Android Wear 2.0-app uitgebracht waarmee hardloopprestaties kunnen worden vastgelegd zonder dat de atleet de smartphone op zak hoeft te hebben.

Android Wear 2.0

De Android Wear-app maakt gebruik van de nieuwe mogelijkheden van versie 2.0 van dit besturingssysteem, dat deze week door Google is gepresenteerd op de LG Watch Style en de LG Watch Sport. Ook veel bestaande Android Wear-horloges worden binnenkort van een update naar versie 2.0 voorzien.

Zelfstandig werkende smartwatch-app

De populaire fitness-app laat gebruikers hun prestaties vastleggen en uploaden vanaf de smartwatch. Voorheen was er een via bluetooth verbonden smartphone nodig om dat te doen. Nu kan het horloge het zelfstandig. Die mogelijkheid voor zelfstandig werkende horloge-apps is een nieuw onderdeel van Android Wear 2.0.

Wel is een smartphone nodig om de eerste setup van de app te regelen. Daarna kan het horloge bijna alles zelf.

Google Fit heeft ook update gekregen

Google Fit, dat standaard op Android Wear-horloges staat, heeft overigens ook een flinke update gekregen. De app is met versie 2.0 in staat om de snelheid van een hardloper, de afgelegde afstand en de hartslag vast te leggen. Dat laatste kan natuurlijk alleen als het horloge een hartslagsensor heeft. Op basis van al die gegevens kan Google Fit een redelijk accurate inschatting maken hoeveel calorieën er worden verbrand tijdens het lopen, fietsen of wandelen. Ook worden sit-ups en opdrukoefeningen nu gevolgd door de app.

Google Fit werkt alleen voor de drager van de smartwatch zelf, met Strava kan een atleet zijn prestaties voortdurend met die van anderen vergelijken die ook met een soortgelijk Android Wear-horloge rondlopen.