Na merknamen als iPod, iPhone en iPad was het natuurlijk logisch dat de smartwatch van Apple de naam iWatch zou gaan dragen maar toch koos Apple voor de naam Apple Watch. Maar, waarom heeft het bedrijf uit Cupertino hiervoor gekozen? Zoals wel vaker heeft dit te maken met merkrechten.

Hoewel de smartwatch van Apple door velen nog steeds de iWatch genoemd wordt is de officiële naam Apple Watch. Het is waarschijnlijk dat Apple moeite gedaan heeft om de naam iWatch wereldwijd te laten registeren als merknaam maar in verschillende regio's was het patent hierop al gereserveerd.

In de VS heeft een start-up in september 2012 de naam iWatch laten registreren.  Het bedrijf, OMG Electronics, wilde een eigen smartwatch via Indiegogo uitbrengen maar dit werd nooit een succes. In Europa liggen de rechten voor deze naam bij Probendi. Het bedrijf heeft de rechten al sinds 2008 en doet er alles aan om deze in handen te houden. Op de website van het bedrijf is zelfs het volgende statement te vinden;

Probendi Limited is the sole entity lawfully entitled to use the name 'iWatch' for products such as 'Apple Watch' within the European Union, and will promptly take all appropriate legal actions to oppose any unauthorized use of 'iWatch' by whomever for that kind of products.

Het is Apple dus niet gegund om de naam iWatch te gebruiken voor zijn eerste smartwatch en hoewel het bedrijf geld genoeg heeft om een dergelijke naam te kopen lijken bedrijven als Probendi hier niet voor te zwichten.