Dat wearables er in alle soorten en maten zijn jullie ondertussen waarschijnlijk wel bekend. Een wearable kun je dan ook voor verschillende doelen aanschaffen; van een fashion statement tot hulpmiddel dat je op tijd herinnert om je medicijnen in te nemen. En alles daar tussenin. Natuurlijk proberen de (meeste) fabrikanten van wearables meer dan één enkel taaksegment te bedienen, en laat het daardoor nu juist lastiger worden een goede keuze te maken voor welke wearable het beste bij jou past. Wij doen ook niet alsof we de wijsheid in pacht hebben en bespreken in dit artikel alleen met welke vragen en elementen je rekening moet houden bij de afschaf van een sportieve wearable, in de vorm van een fitness tracker of een smartwatch met sportfuncties.

Een wearable alleen voor sport?

Natuurlijk is dit een best voor de hand liggende vraag maar we proberen in dit artikel niets uit de weg te gaan. Uiterlijk, functionaliteit, gewicht en accuduur worden allemaal direct beïnvloed door deze vraag. Als je iets alleen maar om hebt of bij je draagt tijdens het hardlopen is het uiterlijk waarschijnlijk iets minder belangrijk dan waneer je de wearable ook dagelijks naar werk of school om hebt. Functionaliteiten van bijvoorbeeld een Garmin sporthorloge zijn dan ook voornamelijk interessant voor 'tijdelijk' gebruik en minder relevant, charmant en praktisch dan een gewoon horloge.

borstband-hartslag

Voorbeelden van wearables voornamelijk voor sporten bedoeld zijn:

  • Sporthorloges van Garmin, Sigma, Suuntoo
  • Een hartslag borstband
  • (Bluetooth) oordopjes met ingebouwde hartslagmeting

Een sporthorloge gaat doorgaans goed lang mee op een enkele acculading of batterij, maar werken vaak samen met een losse hartslagmeter voor de beste resultaten. Een hartslagmeter een volledige dag omhouden is niet per se comfortabel of mogelijk met het oog op accuduur. Jullie begrijpen het punt ongetwijfeld.

Laat ik mijn telefoon thuis tijdens het sporten?

Deze vraag is een belangrijke want dit heeft directe impact op vraag of je wearable alle functies die je wenst zelf in huis moet hebben, of dat het apparaatje samen mag werken met je smartphone voor het bieden van functionaliteiten. De extreem specialistische sport wearables zijn vaak voorzien van 'alle' elementen die belangrijk zijn voor sporters, terwijl de producten die de compromis elders leggen regelmatig een samenwerking met een smartphone nodig hebben.

Voorbeelden van wearables die 'altijd' een verbinding nodig hebben:

Wel of geen GPS?

Afhankelijk van het type sport dat je beoefent is het interessant, of op z'n minst leuk om routes bij te houden. Hiervoor is GPS geen overbodige luxe, al zijn er ook wearables die via een verbinding met een smartphone de kracht en mogelijkheden in weten te zetten. GPS kan ook een belangrijke tool zijn in het bepalen van snelheid, als is er op basis van een accelerometer en variabelen zoals (been)lengte, gewicht en geslacht doorgaans ook een hoop mogelijk.

microsoft-band-groot-3

GPS is een technologie die de nodige energie verbruikt, en daardoor is het relatief zeldzaam om een wearable te vinden die ontwikkeld is met het oog om dag in en dag uit te dragen en dat kan doen zonder al te veel issues met de accuduur. Wearables die wel voorzien zijn van GPS zijn doorgaans wat groter, dikker en lomper omdat de implicaties van de technologie vaak opgelost worden door het gebruik van een grotere accu.

Opvallende voorbeelden van wearables die voorzien van GPS:

Wel of geen ingebouwde hartslagmeting?

Voor duursporters is hartslag een belangrijke variabele om te bepalen in welke zone ze zich bevinden. Een sprintje in een hoge hartslag is te verwachten maar een duurloop in een te hoge hartslagzone vraagt om aanpassingen in tempo. Ook is de hartslag in rust een redelijke indicatie om een fitnessniveau te bepalen. Niet iedere wearable heeft een ingebouwde methode om hartslag te meten, en niet iedere meting is gelijkwaardig; zo zijn er horloges die eens in de zoveel tijd een meting doen, wearables die constant meten en wearables die alleen werken als je heel bewust je hartslag probeert te meten.

Basis-Peak-review-smartwatch-gebruik

Dit is één van de belangrijkste differentiators in de wearablemarkt op dit moment, samen met het wel of niet kunnen tonen van notificaties. Bekende fabrikanten als Jawbone en Fitbit onderscheiden de verschillende producten in hun productlijn ook vaak op basis van het wel of niet aanwezig zijn van deze techniek.

Opvallende wearables met hartslagmeting:

De Apple Watch en een groot deel van de Android Wear smartwatches hebben ook een ingebouwde hartslagmeting. De impact van daadwerkelijk (continue) gebruik van deze techniek is zeker bij de smartwatches nog erg groot, en maakt ze voor de meeste sporters relatief oninteressant om te overwegen.

Lees ook: Wearables en je hartslag: Alles dat je moet weten

Opslaggeheugen en mogelijkheden voor het luisteren van muziek?

Als je gaat sporten, luister je dan naar muziek? Overweeg je jouw smartphone thuis of in het kluisje te laten? De meeste sporthorloges die in de specialistische categorie vallen hebben opvallend genoeg geen opslaggeheugen en Bluetooth 4.0 om het luisteren van muziek mogelijk te maken, terwijl een hoop duursporters wel degelijk de voorkeur lijken te hebben voor het luisteren naar muziek tijdens hun workout. Natuurlijk kun je redeneren dat je best een losse MP3 speler mee kunt nemen (worden die nog ergens verkocht!?) maar dat is natuurlijk ook wel het moment dat je jezelf moet gaan afvragen of je dan niet net zo goed je telefoon mee kunt slepen.

Samsung-Gear-S-review-metingen

Opvallende voorbeelden van wearables waarmee je ook muziek kan luisteren:

FOMO?

Het je angst dat je dingen mist tijdens je workouts? Hoe belangrijk is Whatsapp in jouw leven? Hoewel we dit natuurlijk met een kleine schuine grijns tikken zijn er zat goede redenen om een wearable te prefereren die een goede ondersteuning heeft voor het tonen van notificaties en je informatie kan tonen over inkomende oproepen (als je dan toch te telefoon meesleept). De sporthorloges van merken als Garming en Suunto missen deze opties doorgaans terwijl de wat smartwatches met Android Wear en de Apple Watch hier juist in excelleren.

Asus-ZenWatch-review-gebruik-2

Voorbeelden van wearables die goed zijn in het tonen van notificaties:

Het is een blijf een compromis

Op dit moment moet je jezelf er waarschijnlijk bij neerleggen dat je geld uitgegeven moet worden aan een product dat niet 100 procent aan al je eisen voldoet. Er moet een compromis gevonden worden. Net zoals fabrikanten een compromis hebben moeten maken bij het ontwikkelen en uitwerken van welke mogelijkheden binnen hun product beschikbaar zijn.

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.