Wetenschappers van het VTT Technical Research Centre of Finland hebben een schermtechnologie ontwikkeld die over enige tijd waarschijnlijk in smartbrillen te zien is. In een gewoon brillenglas kan een klein, dun display worden gezet, waardoor een dik glaasje zoals in de Google Glass-bril niet meer nodig is om iets op te projecteren.


Niet nerdy

Op die manier kan een smartbril in een gewone bril worden geïntegreerd. Voordeel:  het ‘nerdy’  uiterlijk van de Google Glass verdwijnt op die manier. De Google Glass zag er zo vreemd uit dat sommige cafés in Amerika dragers het verboden om ermee in hun zaak te komen.


1 millimeter dun

De Finse wetenschappers noemen hun technologie ‘lightguide optics’. Volgens de wetenschappers zijn de nieuwe schermpjes zeer transparant, lichtgewicht, slechts een millimeter dun en ze kunnen in elke vorm worden geslepen om te integreren in bestaande brillenlenzen.


Beeld als een 60-inch televisie

De lightguide optics-glaasjes kunnen zowel in brillenglazen van glas als van plastic worden geïntegreerd. Wie zo’n bijzonder projectieglaasje in zijn bril heeft, ziet de projectie levensgroot voor zich, alsof het op een 60-inch televisie op drie meter afstand wordt afgebeeld. Dat is tweemaal zo groot als het beeld van de Google Glass, dat de drager ziet. De schermpjes van de Finse wetenschappers kunnen op velerlei manieren worden gebruikt, zowel voor monochrome informatie (als op oude computerschermen) maar ook in alle kleuren die er maar zijn.


Volgend jaar in de winkels

Inmiddels is het bedrijf Dispelix bezig om bedrijven te interesseren voor de nieuwe technologie. Doel is om de projectieglaasjes ergens volgend jaar in consumentenproducten te krijgen.