De berichtgeving rondom het Zwitserse patent dat de Apple Watch kan tegenhouden in Zwitserland, zijn een beetje overdreven. Het patent hoeft Apple helemaal niet tegen houden, wanneer het bedrijf van plan zou zijn het apparaat daar te lanceren.

Patent staat niet in de weg van Apple Watch

"Apple heeft niets te vrezen", zegt de intellectuele eigendommen-advocaat Michel Jaccard tegenover het Zwitserse zakenblad Bilan. Jaccard reageert op het verhaal dat een patent mogelijk in de weg van Apple staat en ervoor zou kunnen zorgen dat de Apple Watch niet in Zwitserland zou kunnen worden verkocht. Dat patent zegt dat er geen horloge in het land mag worden verkocht met daarop de afbeelding van een appel - met het woord 'apple' in het midden - dus Apple zou dan ergens wel een probleem hebben.

Maar Jaccard zegt van niet. Het patent stamt uit 1985 en kan in theorie oneindig vaak verlengd worden. Apple zou tegenover het patent kunnen zetten dat het merk nooit is gebruikt tijdens een transactie, aangezien er geen Zwitserse horlogemaker bekend is die dit patent gebruikt. Bovendien kunnen bedrijven zich niet vastklampen aan zo'n trademark, zonder dat er iets mee gedaan wordt. Daarnaast zijn er ook nog geen juridische maatregelen genomen tegenover Apple toen het bedrijf zijn eigen patent registreerde in het land.

Apple zou dus potentieel sterk staan in een eventuele rechtszaak, niet in de laatste plaats omdat het een uitstekende juridische afdeling en genoeg geld op de bankrekening heeft. Tel daarbij op dat Apple de Zwitserse markt nooit eerder in de eerste wave van lancering heeft meegenomen; Apple-producten komen vaak in de tweede fase naar dat land. In dat licht is de reactie van de wereldwijde pers wellicht een beetje overtrokken geweest, aangezien er dus helemaal niets aan de hand is en Apple gewoon z'n gang kan gaan.